Hoe bouw je een energieneutraal huis?
Bij het bouwen van een energieneutraal huis komt veel bij kijken. Het is namelijk in veel opzichten afwijkend van reguliere bouwprocessen. Een duurzame woning heeft bijvoorbeeld geen gasaansluiting voor verwarming, maar een zonneboiler of warmtepomp. De isolatie van wanden, vloeren en het dak zijn extreem dik en het glas is driedubbel (HR+++ glas). Dit is vooral techniek, logisch. Echter een woning waar je blij van wordt vraagt om meer aandacht.
Waar moet je dan nog meer op letten?
Ik ben Reinoud De Groene Architect en geef je antwoorden in drie overzichtelijke stappen.
1. Zoek naar bouwgrond voor de energieneutrale woning en onderzoek eisen gemeente
De eerste stap is het vinden van een geschikte plek waarop je jouw duurzame droomhuis mag bouwen. Bedenk in welke omgeving je wilt wonen en welke zelfbouwkavels er in die gemeente(n) beschikbaar zijn. Vraag naar de bouwtechnische voorschriften voor de samenstelling en het uiterlijk van het huis. Deze voorwaarden verschillen namelijk per gemeente en bieden je daarom mogelijkheden of juist niet. Neem geen overhaaste beslissingen zonder de consequenties van de voorwaarden te kennen. Anders koop je een kavel die beperkingen brengt in plaats van mogelijkheden.
Hoe weet ik dat een kavel geschikt is voor een duurzame woning?
Doordat de eisen in het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en kavelpaspoort per gemeente verschillen zijn ook de consequenties daarvan heel divers. Hoe weet je dan zeker dat een kavel geschikt is voor een duurzame of ecologische woning? Zonder kennis van zaken in duurzaam bouwen kun je dit niet zeker weten. Je hebt gespecialiseerde kennis van een groene architect nodig.
Hoe voorkom ik risico’s bij een bouwkavel?
Heb je een bouwkavel voor ogen om een duurzaam huis op te bouwen? Neem dan geen onnodige risico’s en schakel nu al een gespecialiseerde groene architect in. Dan weet je zeker wat wel of niet kan en hoe jullie droomhuis past op dit kavel. Binnen de eisen en voorwaarden zijn er meerdere oplossingen voor duurzaam bouwen mogelijk. Ook als dat in eerste instantie uitgesloten lijkt. Je hebt daarom een architect nodig die weet wat kansen biedt. Kies daarom voor een bevlogen architect die zich niet gauw laat beperken door oude regels.
Is een groene architect duur?
Je denkt duur! Nee hoor, een gespecialiseerde architect kent de klappen van de zweep en geeft je vele praktische inzichten voor slechts een paar honderd euro. Wij hanteren een vast tarief voor mijn klanten zodat zij geen onverwachte rekening krijgen. Meer weten over de koop van een bouwkavel en duurzaam bouwen voor een vast bedrag? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
2. Maak een schetsontwerp en bouwtekeningen van de energieneutrale woning
In deze tweede fase werken ga je van woonwensen werken naar een eerste schetsontwerp. Maak als eerste je wensen eens tastbaar en verzamel sfeerplaatjes van de binnen- en de buitenkant van de woning. Plak die bij elkaar op een moodboard zodat je een mooi overzicht krijgt van jouw ideeën. Pak een pen en papier en zet met elkaar je woonwensen op een rij. Wil je een open of gesloten keuken, twee of drie slaapkamers en douche of bad?
Kies ik voor slimme ‘high tech’ of voor eenvoudige en natuurlijke oplossingen?
Vergeet hierbij niet om de relatie met de natuur rondom de woning te betrekken. Hoe zie jij wonen in relatie met groen, water en lucht van de omgeving? In welke ruimte van het huis is dit belangrijk en hoe zie je dit voor je. Wil je slimme ‘high tech’ middelen zoals domotica in huis? Of kies je liever voor eenvoudige en natuurlijke oplossingen van low tech om de woning te verduurzamen? Steeds vaker kiezen mijn opdrachtgevers voor het laatste. Eerlijk gezegd zijn wij als groene architect groot voorstander van low tech. Het kost namelijk nog minder energie en is daardoor nog duurzamer.
Waar houdt een architect allemaal rekening mee?
Ik houdt tijdens deze ontwerpfase gelijk al rekening met onderstaande zaken:
● waar wordt je blij van?
● de meest optimale indeling
● de ligging en oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon
● de isolatie van de woning
● het ventilatiesysteem in de woning
● de opwekking van warmte voor de centrale verwarming
● het gebruik en verwarming van warm water voor bijvoorbeeld douchen
Voor een compleet schetsontwerp adviseer ik je om opnieuw bij ons als gespecialiseerde architect aan te kloppen. Wij werkt jullie woonwensen en moodboard uit naar schetsen die passen binnen de geldende regels van het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan. Kijk eens naar het ontwerp van de volledig energie neutrale en circulaire woning die ik in Wijchen heb ontworpen.
Hoe combineer je wonen met natuur?
Wij ontwerpen graag woningen die perfect aansluiten op de natuurlijke omgeving. Een groen dak of een groene gevel ‘smelt’ de natuur tastbaar samen met de woning. Zo ontstaat een onderling versterkend effect. De leefruimtes van het huis waar je de meeste tijd doorbrengt liggen dus aan de zuidkant. Daardoor profiteer je maximaal van de zon en is er minder energie voor de verwarming nodig. Naast veel natuurlijk licht is de temperatuur in de zomer en winter heel constant.
Waarom zijn bouwtekeningen zoals plattegronden en geveloverzichten voor nodig?
Naast de schetsontwerpen zijn ook bouwtekeningen nodig, zoals plattegronden, geveloverzichten en doorsneden. Hierin staan alle afmetingen en technische specificaties van duurzame bouwmaterialen beschreven. Aan de hand van deze bouwtekeningen bepaalt de gemeente of je toekomstige huis voldoet aan al hun eisen en verlenen zij de benodigde vergunningen. In geval van discussie met gemeente en welstand/ruimtelijke kwaliteitscommissie gaat je architect met hen in gesprek. Daarna volgen eventuele aanpassingen en een volgende beoordeling.
Ontvang een gratis PDF-bestand met de checklist woonwensen in je e-mail. Gebruik hiervoor onderstaand formulier.
Ontvang gratis de checklist woonwensen!
3. Bouw de woning met duurzame bouwmaterialen!
Na de goedkeuring van de gemeente wil je natuurlijk zo snel mogelijk een eerste schep in de grond. Ook dan is een gespecialiseerde architect in duurzaam bouwen goud waard. Hij kent namelijk de aannemers die affiniteit hebben met energieneutraal bouwen. Die affiniteit is erg belangrijk voor een soepel bouwproces en voorkomt onnodige discussies en vertragingen. Je architect zorgt ook voor een waterdicht bouwcontract over de bouwtechnische afspraken. Hij ziet toe op het gebruik van de juiste materialen en duurzame systemen. Zo komen de materialen beter tot z’n recht en gaat jouw huis langer mee. Ook dit draagt bij aan de duurzaamheid van de woning.
Welke duurzame bouwmaterialen zijn er?
Als groene architect kies ik graag voor natuurlijke materialen zoals:
● gebruik van duurzaam geproduceerd hout
● een vegetatiedak
● leemstuc
● natuurlijke isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld hennep
natuurlijk gebruik je geen milieu vervuilende materialen
Deze duurzame bouwmaterialen zijn gezond voor mens en dier na de bouw van de woning. Bovendien is voor de productie van deze materialen nauwelijks energie nodig. De CO2 uitstoot is daarmee voorafgaand aan de bouw zeer beperkt of zelfs nul. De woning wordt geheel circulair. Er blijven nooit natuur belastende stoffen achter in het milieu.
Heb je zelf bouwplannen voor een duurzame woning?
Of wil je meer weten over de rol van Reinoud De Groene Architect?
Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Aan tafel met
Reinoud De Groene Architect
Kom vrijblijvend eens langs met uw droom. Wij gaan in gesprek om ruimte te maken waar u blij van wordt. Wij luisteren naar uw wensen en willen met u bouwen aan een mooie toekomst.
Neem contact op voor meer informatie over ons werk en wat we voor u kunnen doen.
Hee Reinoud, goed verhaal en heel herkenbaar. Krijg je al wat reacties? Ik hoop het! Veel succes.
Groetjes, Martine
Hoi Martine,
Dank voor je reactie. Leuk, mooi om te horen. Gelukkig veel likes!
Groet, Reinoud.