Hoe ontwerp je met vertrouwen een ecologisch droomhuis

Het ontwerpen van een ecologisch droomhuis is niet standaard. Naast de typische bouwtechnische vragen zijn er ook veel ecologische wensen om rekening mee te houden. Hoe combineer je die tot een concreet plan? Ik ben Reinoud De Groene Architect en geeft je vele antwoorden op je vragen. Zo ontwerp je met vertrouwen jouw ecologische droomhuis. In deze blog vertel ik je hoe van woonwensen tot een bouwvergunning te komen. De volgende blog gaat over de bouw van je ecologische droomhuis.

Hoe worden ecologische woonwensen een concreet ontwerp?

Heb je ecologische woonwensen zoals een moestuin dichtbij je keuken? Of zit je graag uit de wind van de voorjaarszon te genieten? En wil je de auto dichtbij huis zodat je niet ver met boodschappen hoeft te sjouwen. Weet dan dat ik zulke wensen graag verwerk in een concreet ontwerp. Het draagt namelijk bij aan een groter woongenot zodra de bouw is afgerond.

Hoe combineer ik woonwensen aan de eigenschappen van een ecologische woning?

Zonder specifieke kennis van ecologische bouwen is dit erg lastig. Je hebt namelijk kennis nodig van vele bouwtechnische aspecten aan een huis en moet die weten te combineren met jullie wensen. Mijn advies als groene architect is daarom om niet zelf te gaan zoeken naar antwoorden. Laat je inspireren met duizend en 1 voorbeelden van woonwensen en sterke ecologische eigenschappen. Met een investering van een paar honderd euro komen jullie dromen al tot leven.

Voorbeelden van woonwensen en ecologische eigenschappen

In het ontwerp is de keuken ingericht met een mooi uitzicht op je moestuin. Zo kijk je uit op de bron van je eten terwijl je elektrisch kookt op zonnepanelen. Je woonkamer zal worden voorzien van een serre die voor extra zonlicht en natuurlijke warmte zorgt. Zo geniet je in huis van ieder straaltje zon en bespaar je tegelijk op energie voor verwarming. En met je auto dichtbij de woning wordt die gemakkelijk een onderdeel van de energiehuishouding. De accu zal in de toekomst gebruikt worden als extra energieopslag waarmee je bijvoorbeeld verlichting aanstuurt. Zo combineer ik dus je woonwensen met betere ecologische waarde voor je woning.

Woonwensen

Doe de droomscan en zet je woonwensen op een rij

Ben je niet heel erg creatief en wil je toch een eerste idee op papier? Denk dan eens aan een droomscan. Hiermee verbinden we jullie woonwensen aan de ecologische voordelen van de woning. Deze scan begint met een eerst kennismaking en oriënterend gesprek. We verzamelen jullie ideeën, wensen en dromen op een moodboard. Zo ontstaan al eerste beelden van de sfeer en karakter van jullie droomwoning. Daarnaast maak ik de eerste schetsen van de binnen- en buitenkant woning en oppervlaktes van ruimten

 

 • Wat zijn jullie wensen voor het uitzicht vanuit je toekomstige woonkamer?
 • Wat zijn jullie beelden hierbij? Heb je al afbeeldingen verzameld van binnen en buiten?
 • Weet je al hoeveel kamers en slaapkamers jullie willen?
 • Houden jullie van slimme ‘high tech’ gadgets om te verduurzamen of heb je liever eenvoudige en natuurlijke oplossingen?

Vergeet hierbij niet om de relatie met de natuur rondom de woning te betrekken. Hoe zie jij wonen in relatie met groen, water en lucht van de omgeving? In welke ruimte van het huis is dit belangrijk en hoe zie je dit voor je. Ik kijk uit naar je antwoorden.

Ontvang gratis de checklist woonwensen!

  Hoe ga ik stap voor stap naar de vergunning voor mijn ecologische woning?

  Als gespecialiseerde groene architect inspireer ik je graag met interessante inzichten. Daarbij denk ik in niet in beperkingen maar in voordelen. Nee is voor mij geen optie! Van droom ga je naar een schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp. Keer op keer in overzichtelijke stappen waarbij jouw droom en woonwensen dichterbij realisatie komt. Elke keer voeg ik daar de groene aspecten van je ecologische woning aan toe. Zo stroomt bijvoorbeeld je hemelwater niet weg in het riool, maar vangen we het op in een bassin voor besproeiing van je tuin. En versterken groene elementen je huis met beplanting die tegen de gevel groeit. Dit versterkt het ecologische beeld en dat maakt het ontwerp ruimtelijk. Ik inspireer je graag met meer voorbeelden.

  Is een gespecialiseerde architect voor ecologisch bouwen duur?

  Maak je geen zorgen want een gespecialiseerde architect hoeft niet duur te zijn. Het ontwerpproces voor ecologisch bouwen is niet tijdrovender dan reguliere bouw. Bovendien kent Reinoud De Groene Architect de klappen van de zweep bij duurzaam bouwen. Dat scheelt veel rompslomp en voorkomt herhaaldelijk opnieuw moeten beginnen met het maken van plannen. Ik hanteer een vast tarief voor een droomscan en locatiescan. Voor slechts een paar honderd euro krijg je vele interessante inzichten die je vooruit zullen helpen in realisatie van je droom. De investering meer dan de moeite waard is.

   

  Wil je weten wat Reinoud De Groene Architect voor je kan betekenen?

  Neem dan vrijblijvend contact met me op.

  Aan tafel met
  Reinoud De Groene Architect

  Kom vrijblijvend eens langs met uw droom. Wij gaan in gesprek om ruimte te maken waar u blij van wordt. Wij luisteren naar uw wensen en willen met u bouwen aan een mooie toekomst.

  Neem contact op voor meer informatie over ons werk en wat we voor u kunnen doen.